Warning: Creating default object from empty value in /home/rart4534/public_html/dorudancus.ro/modules/mod_sp_image_rotator/helper.php on line 26
banner-1
banner-2
banner-3

Ioan Doru Dăncuș – Inimă de moroșan: “Sighetul trebuie să devină capitala europeană a culturilor tradiționale”

2012-11-18 16.27.25 

Ioan Doru Dăncuș, candidatul ARD pentru Camera Deputaților din Colegiul 6 Sighet, a încheiat săptămâna tot în mijlocul moroșenilor din Maramureșul Voievodal. De data aceasta viitorul deputat, cu inimă de moroșan, a vorbit cu oamenii din Sighet, Vadu Izei și Oncești. Din discuțiile cu maramureșenii s-a desprins clar ideea că Sighetul trebuie să devină capitala europeană a culturilor tradiționale.

În cursul zilei de sâmbătă, Ioan Doru Dăncuș, candidatul ARD pentru Camera Deputaților din Colegiul 6 Sighet a avut intalniri cu alegătorii în Sighet și Vadu Izei, în campania „Dor cu Doru”.

„Este importantă resuscitarea satului maramureșean, care, în opinia mea, se află în moarte clinică deoarece nu-i funcționează sau, în unele locuri, nu există organele vitale: rețelele de canalizare, aducțiunile de apă, infrastructura precară, sistem educațional și de sănătate în  regres”, a spus Doru Dăncuș.

Programul zilei de ieri a cuprins participarea la Sfânta Liturghie la Biserica Greco-Catolică din Vadu Izei, urmată de întâlnirea cu locuitorii comunei Oncești – lansare candidati ARD (ora 13,00) și cu locuitorii comunei Vadu Izei, ora 16, unde cei prezenți au primit candidații ARD. Ioan Doru Dăncuș este însoțit de mulți tineri. În periplul electoral al candidatului ARD este oferit celor care vin să îl cunoască mici recitaluri artistice susținute de Ioana Pricop, Nistorel Dragoș, Ileana Bumbar și Petrică Mureșan, care ating clar INIMA maramureșenilor.

„În calitate de parlamentari trebuie să punem umărul și să ajutăm administrația locală să poată obține fondurile necesare, iar acolo unde acestea nu există să demarăm  proiectele necesare în regim de urgență! Nu mai putem sta la mila Bucureștiului pentru a obține proiecte și finanțări, dar ca sa ne facem auziți și să fim băgați în seamă, este important ca toți cei care vom reprezenta Maramureșul în forul legislativ sau guvernamental, să prioritizăm nevoile maramureșenilor și daca nu putem cânta pe aceeași strună, măcar în aceeași gamă, atunci cand le susținem”, a precizat Ioan Doru Dăncuș.

Este imperios necesar crearea unui cadru legislativ pentru conservarea patrimoniului nostru tradițional, pentru conservarea elementelor care ne reprezintă: porțile maramureșene, casele tradiționale, bisericile de lemn, portul popular, cântecul tradițional, obiceiurile. Asta pentru ca turismul să devina una dintre principalele surse de venit în zonă.

„Satul maramureșean nu mai are sânge proaspăt deoarece tinerii sunt plecați în țări străine. Sunt necesare legi care să-i încurajeze pe aceștia să se intoarcă acasă și să învestească la obârșii”, a spus candidatul ARD.

„Sighet – capitala europeană a culturilor traditionale” – Ioan Doru Dăncuș

„Un proiect ce se poate implementa foarte bine aici, deoarece Sighetul a fost și este în continuare un exemplu de conviețuire etnică, culturală și spirituală, care îi dă dreptul să inițieze un asemenea demers. În acest proiect trebuie implicate administrația locală și cea județeană, instituții de cultură, organizații nonguvernamentale, alți parteneri care prin aportul lor pot implementa un asemenea proiect îndrăzneț care ar permite dezvoltarea pe orizontală a altor servicii și ar crea o imagine favorabila orașului atât în țară, cât și în străinatate”, a mai precizat candidatul ARD Ioan Doru Dăncuș.