Warning: Creating default object from empty value in /home/rart4534/public_html/dorudancus.ro/modules/mod_sp_image_rotator/helper.php on line 26
banner-1
banner-2
banner-3

Voi sprijini reabilitarea Palatului Culturii (Palatul Episcopal) din Sighetu Marmatiei

Ioan Doru Dancus, candidatul ARD pentru Camera Deputatilor din Colegiul 6 Sighet, organizeaza vineri, 30 noiembrie 2012, la Sighetu Marmatiei, lansarea candidaturii. Evenimentul va fi prefatat de un spectacol sustinut de Aurel Tamas, Dumitru Farcas, Ancuta Anghel si Vasile Barani, Petrica Muresan, Ioana Pricop si Nistorel Dragos. Totodata, Ioan Doru Dancus va reliefa din nou importanta rezolvarii problemei cadastrului general si individual, lucru de maxima importanta pentru multi maramureseni. „Este important ca noi, politicienii sa preluam lucrurile bune incepute de altii si sa le ducem la bun sfarsit. In acest sens, doresc sa preiau initiativa legislativa la care a contribuit actualul deputat Gheorghe Zoicas, proiect de lege care isi propune REZOLVAREA problemelor cadastrului general si individual, mai precis INTABULAREA gratuita a terenurilor. Problemele aparute in cadastru se datoreaza lipsei fondurilor! Legea exista, dar nu este asigurata finantarea pentru intabularea terenurilor” precizeaza Doru Dancus (ARD). 

Peste 60% dintre cei care sunt proprietari, dar nu au intabulate terenurile pe ei, sunt mostenitori. Comunistii cand au luat terenurile le-au luat intabulate, iar acum este datoria statului roman sa asigure intabularea terenului. Exista un proiect de lege initiata de catre Gheorghe Zoicas, care a trecut de Senat si care, in momentul de fata este in dezbatere la comisia de agricultura la Camera Deputatilor. 

Aceasta lege trebuie preluata si finalizata deoarece se pot rezolva problemele legate de cadastru astfel: se aplica o cota procentuala (redeventa de 10%) pe masa lemnoasa, exceptandu-se lemnul de foc pentru populatie si celor care detin suprafetele de padure de maximum 10 ha. In acest fel se colecteaza anual sume de circa 25-30 milioane euro. Aproximativ 70 % din aceasta suma trebuie repartizata pentru realizarea cadastrului general si individual, 10% pentru dezvoltare si cercetare in agricultura si silvicultura, 8% revine Consiliilor Locale pe raza carora se desfasoara exploatarea forestiera pentru disconfortul creat si problemele care se creaza in infrastructura localitatii si 7% pentru asezamintele sociale care functioneaza pe langa lacasele de cult si 5% pentru sanatate” a continuat candidatul ARD. 

Valorificarea patrimoniului cultural si spiritual din Maramures, prioritate pentru Ioan Doru Dancus 

„Doresc crearea unui cadru legislativ prin care sa stabilim reguli de conservare si valorificare a patrimoniului nostru cultural si spiritual. Portile maramuresene, casele de lemn si piatra, mestesugurile traditionale, obiectele de arta traditionala sunt valori care ne reprezinta pe noi maramuresenii si acestea trebuie conservate si apreciate. Printr-o asemenea lege, statul si autoritatile locale ar putea oferi facilitati la plata impozitelor, subventii sau alte modalitati de compensare pentru cei care construiesc si respecta arhitectura traditionala. Totodata, se pot initia proiecte in satele maramuresene prin care sa punem in valoare aceste nestemate. Ma gandesc cat de atractiv ar fi si ce ar insemna ca in Ieudul meu natal, in Sapanta sau in orice alta localitate sa avem Strada Portilor Maramuresene sau Strada caselor traditionale, zone in care pe o anumita suprafata sa fie numai asemenea constructii realizate cu sprijin guvernamental, european, local sau privat si care sa fie incluse in circuite turistice. Tot in acest domeniu, voi sprijini Reabilitarea Palatului Culturii (Palatul Episcopal) din Sighetu Marmatiei care este un simbol al sighetenilor si acestea trebuie respectate si puse in valoare!” a spus viitorul deputat maramuresean.